piątek, 1 grudnia 2017

Oliwa smakowa 2



W moich przepisach często odwołuję się do analogii muzycznych. Najbardziej jest to chyba celne w przypadku oliw smakowych. Ja zawsze mam w domu oliwę co najmniej w ośmiu smakach, czyli tyle co dźwięków w oktawie, a nawet w dwunastu smakach, czyli tyle, co dźwięków w skali diatonicznej. Na tej bazie można tworzyć różne kompozycje smakowe, maczając chleb w oliwie, i popijając winem. Moja klasyczna kompozycja zaczyna się od delikatnej oliwy truflowej. Potem wyraźniejsza w smaku oliwa grzybowa. Dalej oliwa tymiankowa lub cytrynowa. Potem mocniejsze nuty – oliwa czosnkowa i rozmarynowa. Na zamknięcie mocna nuta w postaci oliwy z peperoncino, czyli ostrą papryczką. Najlepsze jest to, że z tych nut smakowych możemy tworzyć różne kompozycje, ustalając ich kolejność, jak układ dźwięków w melodii. Tutaj objawia się kuchnia jako najbardziej demokratyczna forma twórczości. Taka oliwa będzie doskonałym rozpoczęciem lub zwieńczeniem włoskiej kolacji.





(koszt orientacyjny – 17,80 zł/porcja na 3 butelki)

  • ¾ l oliwy z oliwek extra vergine (15 zł)
  • 4-5 papryczek chili (0,30 zł)
  • 3-4 gałązki tymianku (1 zł)
  • 4-5 ząbków czosnku (1,50 zł)

Do 3 buteleczek wlewamy po ¼ litra oliwy. Do pierwszej buteleczki dodajemy chili, do drugiej tymianek, do trzeciej czosnek. Oliwa będzie gotowa po 3 tygodniach. W przypadku czosnkowej musimy czosnek rozgnieść boczną powierzchnią ostrza noża i musimy go usunąć po 3 tygodniach (oczywiście czosnek – nie nóż).

Moje uwagi i rady

Taka oliwa malowniczo wygląda na półeczce w kuchni. Niestety trzeba ją przechowyć w ciemnym i chłodnym miejscu. Tylko nie w lodówce! W takiej oliwie maczamy chleb toskański lub ciabattę. Przepisy znajdziecie tutaj:
Można też nią polewać placek typu focaccia.

3 komentarze:

  1. W kwestii oliwy to moim zdaniem najlepsze są oliwy włoskie. Jeśli chcesz taką kupić i spróbować, polecam Ci ten sklep https://toskanianatalerzu.pl/Oliwy_wloskie. Mają sporą oferte takich produktów w dobrych cenach

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również uważam, że warto postawić na włoski produkt, korzystam z asortymentu tego sklepu https://wloskisklepik.pl/wloskie-oliwy i mogę polecić ze względu na jakość oraz cenę ;)

    OdpowiedzUsuń