piątek, 12 lutego 2016

Soczewica z ziemniakami



Moja kuchnia jest głównie wegetariańska. Nie ze względów ideologicznych ale z upodobania. Nie stronię od mięsa ale preferuję potrawy z warzyw. Niektórzy znajomi zarzucają mi, że tym trudno się najeść. Pragnę więc zapewnić, że danie, które tu polecam, doskonale wypełnia żołądek. Jest bowiem połączeniem tak popularnych w Polsce ziemniaków z nie dość chyba jeszcze popularną soczewicą. Chcę przy tym dodać, że rośliny strączkowe mają wysoką zawartość białka i w tym zakresie doskonale zastępują dietę mięsną.




(koszt orientacyjny – 5,35 zł/porcja na 4 osoby)

  • ½ kg ziemniaków (0,80 zł)
  • ¼ kg zielonej soczewicy (2 zł)
  • 4-5 suszonych pomidorów (1,50 zł)
  • 1 mała marchew (0,10 zł)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (0,30 zł)
  • 1 ząbek czosnku (0,20 zł)
  • 1 ostra papryczka chili (0,20 zł)
  • ½ l bulionu (0,25 zł)

Soczewicę wsypjemy do naczynia i zalewamy co najmniej podwójną objętością zimnej wody. Soczewica jak wszystkie rośliny strączkowe powinna przed gotowaniem wchłonąć obficie wodę. Naczynie przykrywamy, żeby nie naleciały paprochy. Soczewicę pozostawiamy w wodzie na noc, żeby się namoczyła.  Następnego dnia odcedzamy soczewicę na sicie. Drobno posiekaną marchewkę, czosnek i papryczkę podsmażamy na oleju 2-3 minuty. Dodajemy soczewicę, posiekane suszone pomidory, koncentrat pomidorowy i bulion. Całość gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozgniatamy je z połową sosu z soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z resztą gotowanej soczewicy.


Moje uwagi i rady

Można użyć pomidorów suszonych w oleju. Obecnie można też kupić już na bazarkach zwykły susz z pomidorów na wagę. Takie pomidory dobrze jest przed użyciem namoczyć z pół godziny w wodzie tak jak grzyby suszone. Pomidory suszone są drogie tak jak grzyby suszone, ale analogicznie są tak skondensowane smakowo, że wystarczy użyć niewielką ilość.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz