piątek, 22 kwietnia 2016

Warzywa pieczone z kiełbasą



Jeśli dobrze zapamiętałem wykład pewnego specjalisty od genealogii to co setny Polak wywodzi się w prostej linii od Mieszka I. Zatem żyje wśród nas około 380 tysięcy ludzi, w których żyłach płynie książęca krew. Przypuszczam, że w kręgu moich znajomych są niektórzy z nich. To arystokracja ducha - ludzie o inteligencji i erudycji tak imponującej, że czuję sie przy nich maluczki. Nie mogę tylko pojąć dlaczego wysoka kultura intelektualna nazbyt często idzie w parze z gminnym gustem kulinarnym. Preferują dania tłuste i ciężkie (ziemniaki, wieprzowina i kapusta). Zarzucają mi, że proponowanymi przeze mnie daniami trudno się najeść. To z myślą o nich wykombinowałem poniższy przepis. Nie jest on z pewnością typowo włoski, bo seler korzeniowy czy nasza pietruszka, to we Włoszech warzywa mało popularne (w przeciwieństwie do natki i selera naciowego). To raczej propozycja unii kulinarnej Polski i Włoch. Wszystkie składniki są bowiem typowo polskie a sposób przyrządzenia typowo włoski. Jako dodatek muzyczny piosenka Ewy Demarczyk odwołująca się do naszych korzeni piastowskich.




(koszt orientacyjny – 19,50 zł/porcja na 4 osoby)

  • ¾ kg surowej białej kiełbasy (15 zł)
  • 12 małych ziemniaków (0,80 zł)
  • 8 małych marchewek (0,80 zł)
  • 4 małe pietruszki (0,60 zł)
  • 1 gałązka rozmarynu (0,10 zł)
  • 1 średni seler (1 zł)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek (1,20 zł)
  • sól i pieprz

Wszystkie warzywa łącznie z ziemniakami kroimy w dużą kostkę. Wkładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Posypujemy posiekanym rozmarynem, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180OC. Kiełbasę skręcając we flaku dzielimy na 4 porcje i nakłuwamy widelcem. Układamy ją na warzywach i całość pieczemy kolejne 30 minut.


Moje uwagi i rady

Jeśli nie mamy rozmarynu świeżego, to dodajemy pokruszony surowy rozmaryn (2 łyżki). Miłośnikom eksperymentów polecam dodanie zielonych oliwek, co ja zrobiłem (jak widać na zdjęciu). Można też użyć pasternaku w miejsce pietruszki. Wegetarianie zaś mogą po prostu pominąć kiełbasę, choć wtedy może należałoby zwiększyć ilość ziemniaków. Polecam również inne z moich dań kuchni wegetariańskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz