Co roku na przełomie czerwca i
lipca brytyjski high life, czyli
śmietanka towarzyska, spotyka się na trybunach kortów Wimbledonu. Trzeba być, aby
pokazać, że nie wypadło się z obiegu. Kulinarnym godłem Wimbledonu są podawane
tam truskawki z bitą śmietaną. To jest jednak „włoski garnuszek”. Nas więc
bardziej interesuje w jakiej postaci spożywa truskawki l’alta societa milanese czyli mediolańska śmietanka towarzyska, bo
Mediolan to włoska stolica mody – nie tylko tekstylnej, ale również
intelektualnej. Nie będę udawał, że miałem wstęp do włoskiej elity, więc to
tylko moje domniemanie, że jej członkowie raczą sie truskawkami z octem
balsamicznym, bo jest to przepis typowo włoski.
Jak by nie było, kulinarna miłość
do truskawek jest uniwersalna. Sezon, kiedy powszechnie dostępne są świeże
truskawki jest krótki. Potem na cały rok zostaje tęsknota. Ale przecież un anno non è un secolo – rok to nie
wiek, o czym przekonuje załączona piosenka.
https://www.youtube.com/watch?v=eSR5lX8Umy0
(koszt orientacyjny –
4,70 zł/porcja na 4 osoby)
- ½ kg truskawek (3 zł)
- 4 łyżki octu balsamicznego (0,30 zł)
- 2 łyżki cukru (0,10 zł)
- 4 łyżki cukru pudru (0,30 zł)
- sok z ½ cytryny (1 zł)
Truskawki odszypołkowujemy i kroimy
w ćwiartki. Posypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy ocet balsamiczny. Dodajemy cukier puder wraz
z sokiem z cytryny. Podgrzewamy jeszcze kilka minut po zawrzeniu, aż sos się
zredukuje. Cały czas oczywiście mieszamy, żeby się nie przypalał. Odstawiamy z ognia i
czekamy aż wystygnie. Polewamy nim truskawki i podajemy.
Moje uwagi i rady
Zderzenie truskawek z octem
wydaje się ryzykowne. Zaświadczam jednak, że to dobra kombinacja – na zasadzie
kontrapunktu. Ja zresztą przed podaniem lubie posypać truskawki świeżo
zmielonym pieprzem, żeby dodać jeszcze ostrą nutę.
Kto tak jak ja lubi iść na
skróty, to nie będzie się bawił w redukowanie octu balsamicznego a użyje kremu
z octu balsamicznego, który już jest gęsty. Można go be z trudu kupić w Polsce.
Ten prosty przepis daje duże
możliwości eksperymentowania. Można dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wtedy
trzeba go zredukować, czyli podgrzać na patelni, aż zgęstnieje i polać nim
truskawki przed polaniem octem balsamicznym.
Można też takie truskawki podać
na lodach śmietankowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz