piątek, 24 czerwca 2016

Truskawki z octem balsamicznym



Co roku na przełomie czerwca i lipca brytyjski high life, czyli śmietanka towarzyska, spotyka się na trybunach kortów Wimbledonu. Trzeba być, aby pokazać, że nie wypadło się z obiegu. Kulinarnym godłem Wimbledonu są podawane tam truskawki z bitą śmietaną. To jest jednak „włoski garnuszek”. Nas więc bardziej interesuje w jakiej postaci spożywa truskawki l’alta societa milanese czyli mediolańska śmietanka towarzyska, bo Mediolan to włoska stolica mody – nie tylko tekstylnej, ale również intelektualnej. Nie będę udawał, że miałem wstęp do włoskiej elity, więc to tylko moje domniemanie, że jej członkowie raczą sie truskawkami z octem balsamicznym, bo jest to przepis typowo włoski.
Jak by nie było, kulinarna miłość do truskawek jest uniwersalna. Sezon, kiedy powszechnie dostępne są świeże truskawki jest krótki. Potem na cały rok zostaje tęsknota. Ale przecież un anno non è un secolo – rok to nie wiek, o czym przekonuje załączona piosenka.

https://www.youtube.com/watch?v=eSR5lX8Umy0




(koszt orientacyjny   4,70 zł/porcja na 4 osoby)


  • ½ kg truskawek (3 zł)
  • 4 łyżki octu balsamicznego (0,30 zł)
  • 2 łyżki cukru (0,10 zł)
  • 4 łyżki cukru pudru (0,30 zł)
  • sok z ½ cytryny (1 zł)



Truskawki odszypołkowujemy i kroimy w ćwiartki. Posypujemy cukrem i wstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy ocet balsamiczny. Dodajemy cukier puder wraz z sokiem z cytryny. Podgrzewamy jeszcze kilka minut po zawrzeniu, aż sos się zredukuje. Cały czas oczywiście mieszamy, żeby się nie przypalał. Odstawiamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Polewamy nim truskawki i podajemy.


Moje uwagi i rady


Zderzenie truskawek z octem wydaje się ryzykowne. Zaświadczam jednak, że to dobra kombinacja – na zasadzie kontrapunktu. Ja zresztą przed podaniem lubie posypać truskawki świeżo zmielonym pieprzem, żeby dodać jeszcze ostrą nutę.
Kto tak jak ja lubi iść na skróty, to nie będzie się bawił w redukowanie octu balsamicznego a użyje kremu z octu balsamicznego, który już jest gęsty. Można go be z trudu kupić w Polsce.
Ten prosty przepis daje duże możliwości eksperymentowania. Można dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wtedy trzeba go zredukować, czyli podgrzać na patelni, aż zgęstnieje i polać nim truskawki przed polaniem octem balsamicznym.
Można też takie truskawki podać na lodach śmietankowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz