piątek, 16 września 2016

Ogórki słodko-kwaśne



W kulturach kulinarnych o długiej tradycji spotyka się często potrawy o smaku słodko-kwaśnym. W kuchni chińskiej, którą znam niestety tylko z angielskich tłumaczeń nazywa się to „sweet and sour”. We włoskiej kuchni to przeważnie marynaty określane mianem „in agro-dolce”. Chciałbym więc zaproponować włoski wariant czegoś, co znamy dobrze z polskiej kuchni. Chodzi o ogórki konserwowe, ale ze słodką nutą. Będzie to doskonały dodatek do naszego polskiego pieczonego schabu czy boczku.




(koszt orientacyjny –  6,50 zł)

  • 1 kg twardych ogórków (3 zł)
  • 1 szklanka 10% octu spirytusowego (1 zł)
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (0,75 zł)
  • 1 marchewka (0,10 zł)
  • 2 cebule (0,50 zł)
  • 1 łyżka soli (0,05 zł)
  • kilka gałązek koperku (0,50 zł)
  • 10 ziaren pieprzu (0,10 zł)
  • 1 łyżka ziaren gorczycy (0,50 zł)


Ogórki myjemy starannie pod bieżącą zimną wodą. Odcedzamy na sicie i odsączamy na ściereczce lub ręczniku papierowym. Do garnka wlewamy wodę z octem. Dodajemy sól i cukier. Podgrzewamy mieszając często. Kiedy zawrze, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę kroimy w talarki a marchewkę w plasterki. Ogórki wkładamy do wysterylizowanych słoików. Dokładamy marchewkę, cebulę, gałązki koperku, pieprz i gorczycę – równomiernie, aby na każdy słoik przypadało mniej więcej tyle samo dodatków. Zalewamy przestudzoną zalewą i zakręcamy słoiki. Na dnie dużego garnka układamy ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do ¾ wysokości słoików. Gotujemy do zawrzenia wody. Zmniejszamy gaz i podgrzewamy na małym ogniu około 30 minut, żeby spasteryzować zawartość. Słoiki pozostawiamy w wodzie aż do pełnego wystudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.


Moje uwagi i rady

Ważne, żeby ogórki były twarde. Najlepiej średniego rozmiaru i z krzywizną nie większą niż dopuszcza  norma UE. Kto boi się cukru, to może zmniejszyć jego zawartość. Nie więcej jednak niż o połowę, bo wtedy może się zgubić słodka nuta. Tym, którzy szykują się do zimy polecam również inne przepisy z zakładki przetwory:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz