czwartek, 3 września 2015

Grzanki z pomidorami



Pewien znajomy zaproponował mi, żebym wystąpił w telewizyjnym programie „Top chef”. To miał być komplement, ale chybiony. Nie miałbym żadnych szans w takim programie z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze – nie lubię gotować na tempa. W kuchni szukam relaksu po ciężkim dniu pracy a nie strzału adrenaliny typowego dla zawodów sportowych. A po drugie – ja nie wymyślam przepisów. Moja ambicja jest skromniejsza. Chciałbym wprowadzić do polskiej kuchni jak najwięcej przeważnie prostych włoskich przepisów.
Taką propozycją jest grzanka czyli po włosku bruschetta. Grzanki można podawać na wiele sposobów. Tutaj polecam ten najprostszy – grzanki ze świeżymi pomidorami. Dwa podstawowe składniki czyli chleb i pomidory mamy w Polsce w najwyższej jakości. Potrzebne są też świeże zioła. Tu zachęcam do uprawy takowych. Zielnik można założyć w malutkim choćby ogródku, bądź w skrzynce na balkonie, a nawet w doniczce wystawionej na parapecie za oknem. Niezbędnym składnikiem jest oliwa z oliwek extra vergine, czyli z pierwszego tłoczenia na zimno. Nie jest tania. Tajemnicą smacznej taniej kuchni są droższe składniki, które choć dodawane w małej ilości zapewniają wyjątkowo wyszukany smak.


(koszt orientacyjny    5,40 zł/porcja na 4 osoby)
 
  • 8 kromek pieczywa (1,50 zł)
  • 4 twarde pomidory (1,50 zł)
  • 2 ząbki czosnku (0,60 zł)
  • 8 łyżek oliwy z oliwek (0,80 zł)
  • 2-4 gałązki świeżego tymianku lub oregano (1 zł)
  • sól i pieprz

Pomidory kroimy w ćwiartki i usuwamy sok i nasiona. Kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekane zioła i mieszamy. Kromki chleba opiekamy w piekarniku w wysokiej temperaturze  220 - 260° C. Tak, żeby były z wierzchu chrupiące, ale się nie przypaliły. Opieczony chleb nacieramy czosnkiem. Na każdą kromkę nakładamy pomidory. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy oliwą i podajemy.


Moje uwagi i rady

Grzanki możemy przygotować w opiekaczu. Możemy też je opiec na grillu, który wchodzi mocno do polskiej tradycji kulinarnej. Oczywiście czas opiekania grzanek musimy ustalić eksperymentalnie – każdy chleb ma inny stopień wilgotności.
Podstawą, jak w każdym prostym przepisie, jest dobór składników w najwyższej jakości. Jest to więc ciekawa propozycji dla tych, którzy sami pieką chleb. Jeśli chodzi o dobór pomidorów, to ja zawsze kupuję próbki różnych odmian na moim bazarku i wybieram te, które mi najbardziej odpowiadają.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz