piątek, 13 maja 2016

Smażona pierś z kaczki



Kiedy pytam mieszkających w Polsce Włochów, które z naszych dań im smakują, to zawsze wygrywa bigos. Na drugim miejscu przeważnie jest kaczka. Jeden z zaprzyjaźnionych Włochów, który z miłości do swojej polskiej żony nauczył się naszego trudnego języka, ułóżył wierszyk „Kaczka żaglówka”. Był to efekt kulinarnej fascynacji potrawą o nazwie „kaczka luzowana”. Zabawny ten wierszyk był oparty na grze brzmieniem słów. Trzeba wam wiedzieć, że wiele szeleszczących dźwięków naszej mowy Włosi odbierają jako pobudzające seksualnie. Znając zamiłowanie Włochów do kaczki, często podaję im to proste danie, którego przepis znajdziecie poniżej. To oczywiście kolacja na cztery osoby – nie więcej, bo wyjdzie za drogo. Można je zresztą podawać wszystkim goszczącym w Polsce obcokrajowcom bez obawy wpadki.



(koszt orientacyjny –  36,90 zł/porcja na 4 osoby)

·      80 dag piersi z kaczki (35 zł)   
·      100 ml czerwonego wina do gotowania (0,80 zł)
·      4 łyżeczki marynowanego zielone pieprzu (1zł)
·      sól i świeżo zmielony pieprz (0,10 zł)

Najpierw pęsetą usuwamy resztki piór. Skórę nacinamy w kratkę, ale delikatnie, żeby nie naruszyć mięsa. Doprawiamy solą (najlepiej morską) i świeżo zmielonym pieprzem. Kawałki kaczki wykładamy skórą do dołu na rozgrzaną patelnię o nieprzywierającej powierzchni (ceramika lub teflon). Smażymy 5-8 minut. Przewracamy na drugą strone i smażymy kolejne 5-8 minut. Na około 1,5 minuty przed zakończeniem smażenia zlewamy tłuszcz, który wytopił się z kaczki. Dodajemy wino i dosmażamy na wysokim ogniu, żeby wino sie zredukowało. Podajemy z marynowanym zielonym pieprzem.


Moje uwagi i rady

Czas smażenia kaczki podaję wariantowo, bo to jak w przypadku befsztyków kwestia gustu. Ja smażę tylko 4 minuty po każdej stronie, ale to wersja dla amatorów surowego mięsa - takich jak ja. Przy podaniu można też dołożyć kilka zielonych oliwek, jak również kaparów jabłuszkowych.
Do tego dania dobrze pasuje choćby najtańsze Chianti (Toskania). Kto dysponuje bogatszym funduszem poda Barbaresco (Piemont). Z tym daniem dobrze spina sie też Refosco (Veneto). Doskonałym dodatkiem do piersi z kaczki jest włoska konfitura cebulowa, której przepis znajdziecie tutaj:
http://wloskigarnuszek.blogspot.com/2016/12/konfitura-cebulowa.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz